Artros
Vi vill börja med att säga att artros är långt mer vanligt förekommande än många av oss tror, det är ett sjukdomstillstånd som kan drabba stort sett alla leder i vår kropp. Artros har fått lite oförtjänt dåligt rykte, då man ofta tänker på de som är extremt drabbade, när i själva verket de flesta i medelåldern har artrosförändringar.
Det är lite oklart vad som orsakar artros, vissa verkar få det ärftligt t.ex i händerna och vissa får det några år efter en skada. Har man någon gång skadat en led i ryggen eller andra ställen, eller en disk i ryggen nära en led så är det högst sannolikt att artros uppstår där några år senare.
Alla kroppens vävnader (undantaget tändernas emalj) bryts ständigt ned samtidigt som de ständigt byggs upp. I en led med artros har det uppstått en obalans i ledbroskets uppbyggande gentemot nedbrytande. Ledbrosket blir tunnare, det bildas små cystor i benet precis under ledbrosket, ledkapseln blir stramare och det bildas benpålagringar i ledens kanter (s.k. osteofyter). I ett knä med artros kan det uppstå en större utbuktning av ledkapseln, en s.k. Bakercysta.
Tidiga förändringar ses bäst på Magnetröntgen (MRT) och senare förändringar ses enkelt på slätröntgen (RTG). När det gäller höftleden så är det lätt att se tidiga tecken på artros redan i den kliniska undersökningen med ortopediska test för detta.
Artros benämns felaktigt ofta som slitage.
När vårdgivare ibland olyckligt använder orden slitage/förslitning kan det medföra att man som patient inte vill röra sig för mycket för att “spara” leden. Visst är det så att det är en degenerativ process, men det är långt från hela förklaringen. Det är ofta för patienter och oss vårdgivare förvånande hur stor bättring av symptomen vi ser när man tränar upp musklerna runt leder med artros. Ett bra exempel är patienter med knäartros som har börjat cykla träningscykel eller cyklar ute, symptomen minskar ofta drastiskt.
En led som drabbats av artros mår bäst av att röra på sig!
Inte för mycket eller för stötigt.
Men värst verkar vara att inte röra den alls.
Läs gärna mer här.