Kiropraktik och Naprapati
Både kiropraktoryrket och naprapatyrket lägger stort fokus på hälsa. Vi vill inte bara minska besvären men optimera kroppen och komma till roten med besväret.
Båda yrkesgrupperna arbetar inom sjukvården (primärvården) och liksom när man går till tandläkaren behövs inte remiss från läkare för att söka.
När smärttillstånd uppstår i rörelseorganen så sker det mycket ofta i förbindelse med att rörelseförmåga i muskler och leder samtidigt minskar eller ibland nästan helt upphör. Därför försöker kiropraktorer och naprapater med händerna förbättra rörligheten i kroppens muskler och i leder, och genom att återställa funktion också minska smärttillståndet. Man kan sammanfatta yrkena som manuella yrken. Den traditionella vården fokuserar sig mer på användande av medicin (biokemi/biomedicin) eller kirurgi för att försöka lösa dessa problem, alternativt träning hos fysioterapeut.
Vad gör en kiropraktor?
I omvärlden är kiropraktik betydligt mer känt än i Sverige, globalt sett är yrket den tredje största primärvårdsgivaren efter läkare och tandläkare. Yrket är godkänt av WHO (World Health Organization) som en medicinsk vetenskap, vilket betyder att krav på hög säkerhet och dokumenterad effekt är uppfyllda.
Kort sagt undersöker, diagnosticerar och behandlar kiropraktorn rygg-och ledrelaterade besvär. Fokusområdena för behandling är ryggrad, bäcken och bröstkorg. Behandlingen utförs med speciella tekniker med händerna. När de djupare spänningarna i lederna släpper så kan djupa och ytliga muskler också slappna av, vilket man kan säga indirekt leder till behandling också av musklerna.
Besvär med muskler och leder ser ut att öka bland befolkningen i I-länderna, därför finns det också ett behov av att diagnosticera, förstå, förebygga och behandla dessa problem. Kiropraktorer använder sig av händerna för att hjälpa kroppen till ökad rörlighet och minskad smärta. Vi vet att träning och rörelse också är grundläggande för bättring, men vi vet att man inte kan träna om man har för ont och har smärtsamt nedsatt rörlighet.
Vad är det för skillnad på en naprapat och kiropraktor?
Ofta får vi frågan vad det är för skillnad på naprapat och kiropraktor – detta finns det tyvärr inget enkelt svar på. Det är till en början skillnad på utbildningarna, men det är också skillnad mellan behandlare i samma yrkesgrupp.
Båda yrkena arbetar dock med i princip samma patientgrupp och kan arbeta på liknande sätt, vilket så klart skapar viss förvirring. Vi kan konstatera att det finns en viss överlappning mellan yrkena. Grovt sagt kan man säga att kiropraktorer har lite kortare besökstider, fokuserar på att arbeta djupare och har en djupare utbildning om kroppen. Naprapater har ofta lite längre besökstider, fokuserar mer på muskelbehandling, använder oftare stötvåg och laser, m.m.
Just i Sverige finns det fler naprapater än kiropraktorer, sannolikt som enda landet i världen där det ser ut så.
En kiropraktor är typiskt associerad med diagnostik av smärtproblem, djup förståelse av rygg-/nackproblem och det knakande ljud som uppstår när man blir behandlad av en kiropraktor. Längre ned på sidan finns en kort film som presenterar vad en kiropraktor gör.
Vad är det som knakar vid behandling hos kiropraktor?
I behandlingsögonblicket kommer ofta ett knakande ljud, ibland knappt hörbart och ibland högt. Detta ljud uppstår när gasbubblor friges i lederna. Det vill säga att trycket i ledkapseln minskar snabbt, då den sträcks i behandlingen, och gas som är upplöst i ledvätskan friges därför också snabbt.
Det knakande ljudet är alltså inte ljudet av ben/kotor som glider mot varandra.
En kiropraktors behandling beskrivs ofta i Sverige med ordet “manipulation”, vilket har en något negativ klang, som om att den som mottar behandling “manipuleras/luras”. Då vi inte kan se något negativt i en behandling med händerna, och då behandling alltid sker i informerat samtycke, benämner vi därför hellre behandlingen manuell behandling, ledbehandling eller justering (jmf. engelskans “adjustment”).
Vem har längst utbildning av kiropraktor eller naprapat?
Utbildningarna ser något annorlunda ut, och det är lite rörigt. Men man kan sammanfatta det ungefär såhär:
-
Naprapatstudenter studerar på folkhögskola i Sverige i 4 år, följt av 1 år AT (allmäntjänstgöring) i vården i Sverige innan legitimation kan sökas. Denna utbildningen ger inte ECTS-poäng (internationellt godkända studiepoäng) och kan t.ex. inte tillgodoräknas om studenter vill byta och läsa läkarprogrammet, optiker eller liknande.
Man kan bara studera till naprapat i Sverige och ev. Finland. -
Kiropraktorstudenter studerar 5 år på folkhögskola i Sverige eller 5 år på högskola/universitet i utlandet.
De som studerar utomlands får därför ECTS-poäng och erhåller Bachelor of Science (BSc) samt Master of Sceince (MSc). Oavsett var kiropraktorstudenterna har läst behöver de också fullfölja 1 års AT i vården i utlandet eller Sverige innan legitimation kan sökas.
Många praktiserande kiropraktorer som arbetar i Sverige idag har utbildat sig utomlands, den närmaste universitetsutbildningen ligger i Danmark.
Kan en naprapat knäcka?
Ja, naprapater får behandla leder/ledkapslar/muskler på det sätet som ger det karakteristiska knakande ljudet. De flesta naprapater vi träffat brukar dock inte fokusera på detta, utan ser det mer som ett tillägg i behandlingen.
Både naprapater och kiropraktorer behandlar patienter i alla åldrar
Typiska åldersspannet på patienter är mellan 14-99 år. Det finns kiropraktorer som behandlar yngre barn, sannolikt också naprapater.
Vad är skillnaden mellan kiropraktor och osteopat?
Osteopater finns i vissa länder, och är en tredje variant av det manuella yrket.
Det ser lite olika ut från land till land, i Tyskland är osteopatutbildningen en vidareutbildning för fysioterapeuter. I Sverige finns en 4-årig osteopatutbildning i Göteborg som sedan nyligen ser ut att ge ECTS-poäng och en Bachelor of Science (BSc).
Proffesionskonkurrens?
Då yrkena är något överlappande har det i Sverige uppstått viss konkurrens mellan kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster. Det är något som vi upplever minskar och hoppas kommer minska ännu mer i framtiden. Vi arbetar t.ex. gärna parallellt med fysioterapeuter eller naprapater. Det blir däremot inte bra för behandlingsförloppet om alla behandlar leder parallellt eller alla går in för mycket på träning och lägger upp olika program samtidigt. Detta är kanske lite sunt förnuft.
Träffar du vårdgivare som säger att du inte ska träffa en kiropraktor eller naprapat ska du reagera, det finns nämligen inget belägg såvida du inte har väldigt specifika sjukdomstillstånd såsom cancer som metastaserar och är i behandling, uttalad benskörhet eller mb Becheterew. Diskbråck, artros eller lättare-/medelsvår benskörhet är t.ex. inte hinder.