Publicerat 2022-09-20
Fördelarna med att träna på gym över annan träning kanske inte är så många. – Men de är starka:
- Det finns tillgängligt nästan överallt.
- Fungerar året om och oavsett väder.
- Möjliggör träning av hela kroppen, också överkropp som man annars missar helt med t.ex. löpning eller cykling.
- Tidseffektivt: kan lättare passa in i vardagspusslet.
- Kan göras socialt och öka chanserna att fortsätta över tid.
Det kan vara överväldigande att börja träna på gym. Som regel innehåller ett vanligt gym väldigt många olika maskiner samt fria vikter vilket kan göra det oöverskådligt om man inte vet var man vill, kan eller borde börja.
Mitt snabbaste tips är att välja klasser och på så sätt komma in i både en tränares urval av övningar samt att man får med den sociala biten direkt.
Speciellt om man vet med sig att det kommer kännas för tråkigt eller oöverskådligt att börja träna i gymmet själv.
Om man vill börja med ”gym-delen” så rekommenderar jag att i uppstartsfasen starta med maskiner och några enkla övningar med fria vikter. När man väl har tränat en period är det dags att börja träna mer med fria vikter och mindre med maskiner, och detta är viktigt. Detta är ingenting jag hittar på i skrivande stund, det är i stort sett full konsensus om detta i hela rehab- och gym-branschen.
De viktigaste övningarna med fria vikter kallas basövningar, här ingår övningarna: Marklyft, Knäböj, Utfallssteg, Stående rodd, Armhävning, Carry/Farmers walk, Militärpress. Även Chins/pullups ingår, här kan man ta hjälp av en låda/box eller gummiband. Det kan vara bra att ha ett möte med en PT på gymmet för att se över att man har OK teknik i utförandet av dessa övningar innan man kommer igång ordentligt.
Varför föredras då fria vikter över maskiner? Jo det möjliggör högre kvalitet av övningarna på följande sätt:
- Mer funktionellt, d.vs. övningarna går lättare att översätta till verkligheten.
- Man missar färre muskelgrupper i och med att man tränar flera saker på en gång. Bålen är ett bra exempel på detta, kopplas ofta helt bort i maskiner.
- Minskad risk för att träna in muskulära obalanser i kroppen.
- Övningarna går enkelt att ta med sig till vilket gym man än besöker. En stång och ett rack kommer t.ex. alltid att vara en stång och ett rack.
- Man tränar flera muskelgrupper på en gång vilket gör träningen också snabbare avklarad.
Många felöversätter träning med fria vikter till att man måste lyfta tungt och stå och stöna och stånka, men så är inte fallet.
Det handlar om att utföra övningarna så korrekt som möjligt med lagom belastning och att få in ett antal sets i veckan per basövning. Får man in någon variation av basövningarna, inte lyfter för tungt, och har en skapligt bra teknik så har man kommit otroligt långt redan.
Den kända läkaren och föreläsaren Peter Attia hävdar att man ska ha koll på rätt saker först (Attias rule) och den är som följer: Innan man…
- kan utföra 10 reps marklyft med sin egen kroppsvikt
- kan hänga 1 min med sin kroppsvikt
- kan stå jägarvila mot vägg 2 minuter
- har en syreuppptagning i 75:e percentilen
…så ska man inte ur hälsoaspekt inte ens fundera på vilken form av kost som är bäst t.ex. vegan, paleo, keto, LCHF osv eller vilka kosttillskott som kan vara bra. Detta tycker jag är en bra tankeställare när man funderar på hälsa.
/Gustaf